You are currently viewing Ξανά πρωτοπόρος ο Δήμος Αραδίππου – Ο πρώτος Δήμος με ιδιόκτητο δημοτικό φωτοβολταϊκό πάρκο

Ξανά πρωτοπόρος ο Δήμος Αραδίππου – Ο πρώτος Δήμος με ιδιόκτητο δημοτικό φωτοβολταϊκό πάρκο

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 5 Ιουνίου η τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του ιδιόκτητου φωτοβολταϊκού πάρκου του Δήμου Αραδίππου.

Σε χαιρετισμό του, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην τελετή κατάθεσης θεμέλιου λίθου του ιδιόκτητου φωτοβολταϊκού πάρκου του Δήμου Αραδίππου, ο Υπουργός ανέφερε ότι «το πάρκο, συνολικής δυναμικότητας 2.96 MW, αναμένεται να καλύψει μέρος των αναγκών του Δήμου σε ηλεκτρισμό, μειώνοντας το κόστος της ενέργειας που καταναλώνει, αλλά και οδηγώντας ταυτόχρονα την Αραδίππου σε μία νέα εποχή, αυτή της πράσινης μετάβασης».

Πρόσθεσε ότι «πέρα από τα οφέλη που θα αποκομίσει ο Δήμος, η λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου συμβάλλει επίσης στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για εφαρμογή του μοντέλου πράσινης ανάπτυξης που έχει υιοθετήσει και για δημιουργία Πράσινων/Ενεργειακών Κοινοτήτων, καθώς και στην επίτευξη των εθνικών ενεργειακών στόχων που έχουμε θέσει με ορίζοντα υλοποίησης το 2030».

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη δημιουργία του πρώτου δημοτικού φωτοβολταϊκού πάρκου στη Κύπρο και είπε πως «είναι μία από τις πολλές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει, με στόχο τη διαφύλαξη του πλανήτη και την πράσινη μετάβαση».

”Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γιατί ένα ακόμα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο που οραματιστήκαμε και σχεδιάσαμε στον Δήμο Αραδίππου, παίρνει από σήμερα σάρκα και οστά.

Η δημιουργία του πρώτου δημοτικού φωτοβολταϊκού πάρκου στη χώρα μας, είναι μία από τις πολλές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει, με στόχο τη διαφύλαξη του πλανήτη και την πράσινη μετάβαση.

Θέσαμε από νωρίς ως προτεραιότητά μας, να γίνει η Αραδίππου ένας Δήμος πρότυπο για την πράσινη ανάπτυξη, δείχνοντας το δρόμο του μέλλοντος και επενδύοντας στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της περιβαλλοντικής πολιτικής μας και της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλουμε για αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ξεκινούμε την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 2,96MW, εδώ στην περιοχή Μελίσσια.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ΘΑΛΕΙΑ 2021-2027» για την Στρατηγική Βιώσιμη Ανάπτυξη για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Λάρνακας 2021-2030.

Σε πρώτο στάδιο στόχος είναι να καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες του Δήμου σε ηλεκτρισμό. Μεσοπρόθεσμος στόχος μας, όμως, είναι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερο καθαρό ηλεκτρικό ρεύμα.

Το όφελος από τέτοιες σημαντικές επενδύσεις είναι πρωτίστως περιβαλλοντικό, όμως δεν εξαντλείται εκεί. Προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, ευκαιρίες βιώσιμης διαβίωσης στους συμπολίτες μας και προοπτικές ανάπτυξης στο πλαίσιο της πράσινης οικονομίας.

Κυρίες και κύριοι,

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, απέδειξε την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτή η εξάρτηση είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών των καυσίμων, αλλά και μιας σειράς άλλων προϊόντων πρώτης ανάγκης, στις οποίες πολλά νοικοκυριά ακόμα και σήμερα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν.

Απέδειξε, συνεπώς, ακόμα κάτι: Ότι η προστασία των πολιτών πρέπει να αφορά και την προστασία από τις όποιες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει πολύ φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030. Επιδιώκει, σε αυτό το πλαίσιο, να επιταχύνει την υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.

Κύριε Υπουργέ,

Ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας σήμερα στον Δήμο μας. Την εκλαμβάνουμε ως αναγνώριση της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας.

Θέλουμε να γνωρίζετε ότι αναπτύσσουμε πολλές παρόμοιες περιβαλλοντικές δράσεις εντός και εκτός Κύπρου.

Συμμετέχουμε με άλλους Δήμους της Κύπρου και της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά προγράμματα και είμαστε ο μόνος Δήμος της Κύπρου που έχει να επιδείξει πολύ σημαντική δράση στον ευρωπαϊκό σύνδεσμο energy cities ο οποίος αριθμεί πέραν των 1.000 μελών.

Επίσης, αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες για τη χρήση του πράσινου υδρογόνου. Η τεχνολογία υπάρχει, η τεχνογνωσία υπάρχει, οι χρήσεις του είναι ήδη εφαρμοσμένες και αναπτύσσεται ραγδαία σε πολλές χώρες.

Είναι και αυτός ένας σημαντικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αύξηση της χρήσης του καθαρού υδρογόνου κατά 130 φορές μέχρι το 2030.

Εκ βάθους καρδίας ευχαριστώ ακόμη τον Μητροπολίτη μας για τις ευχές και ευλογίες για το νέο μας αυτό έργο, αλλά και για την αδιάλειπτη του στήριξη σε κάθε βήμα της πόλης μας.

Τέλος ευχαριστώ :

Τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, τη Διεύθυνση Ελέγχου του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, το Επαρχιακό Κτηματολόγιο, την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, το Δημοτικό μας Συμβούλιο, τη Δημοτική Υπηρεσία, τους Μελετητές και τον Εργολάβο του ΄Εργου.

Κυρίες και κύριοι,

Δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και των υπολοίπων αερίων του θερμοκηπίου, συνεισφέρουν σημαντικά στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη μας.

Είναι συνεπώς καθήκον κάθε Πολιτείας, κάθε τοπικής Αρχής να βρει τρόπους να συμβάλει σε αυτό τον πανευρωπαϊκό στόχο.

Πιστεύω ότι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι μια καλή ευκαιρία για να θέσουμε ξανά τους περιβαλλοντικούς και ενεργειακούς στόχους ψηλά στις προτεραιότητές μας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές που θα ζήσουν σε αυτό τον πλανήτη.

Σας ευχαριστώ.”