You are currently viewing Πάνω από 300 έργα ύψους €1 δισ. για κλιματική ουδετερότητα προωθούν Δήμοι

Πάνω από 300 έργα ύψους €1 δισ. για κλιματική ουδετερότητα προωθούν Δήμοι

Σημείωσε ότι ο Δήμος Λεμεσού είναι μέλος της αποστολής πόλεων του «πιο φιλόδοξου ευρωπαϊκού προγράμματος για την κλιματική αλλαγή», όπως είπε, που επέλεξε 100 πόλεις με ανταγωνιστικές διαδικασίες από όλη την Ευρώπη, για να οδηγήσουν και τις υπόλοιπες πόλεις μέχρι το 2030 στην κλιματική ουδετερότητα, σημειώνοντας ότι το ορόσημο είναι είκοσι χρόνια νωρίτερα από τον ευρωπαϊκό στόχο για την κλιματική ουδετερότητα.

Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι οι Δήμαρχοι ενημέρωσαν την Υφυπουργό ότι είναι έτοιμοι να υποβάλουν στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Κλιματικό Συμβόλαιο Πόλης, δηλαδή, τις προτάσεις και τον σχεδιασμό τους για τις δράσεις και τα έργα που προγραμματίζονται. Ο δήμαρχος Λεμεσού ανέφερε ότι αυτά είναι πέραν των 300, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει το €1 δισ.

«Σε αυτή την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι. Την προσπάθεια μας τη στηρίζει και την προσυπογράφει και η κυβέρνηση, με δηλώσεις του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι μαζί με τον Δήμο Λεμεσού βρίσκονται και οι άλλοι δήμοι του δικτύου κυπριακών πόλεων για την κλιματική αλλαγή, ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο Δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης και ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος δεν παρευρέθηκε στη συνάντηση.

Ο κ. Νικολαϊδης πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά τον Δήμο Λεμεσού, τους τελευταίους 12 μήνες έγινε πολύ σκληρή και εντατική δουλειά με τη συμβολή των κορυφαίων πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας, το Ινστιτούτο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ, το Frederick.

«Καταλήξαμε σε έναν οδικό χάρτη, σε έναν σχεδιασμό για το πώς θα μπορέσουμε μέσα από έργα να φτάσουμε σε αυτό το σημείο της στόχευσης που είναι η κλιματική ουδετερότητα», ανέφερε, «ώστε να μπορέσουμε, όχι μόνο η Λεμεσός, αλλά και όλοι οι Δήμοι της Κύπρου να κάνουμε σταθερά βήματα προς τον ευρωπαϊκό, πλέον, στόχο».

Σημείωσε ότι στην προσπάθεια είναι απαραίτητη και η κοινωνία των πολιτών, που πρέπει να ενημερωθεί, για να μπορέσει να αποδεχτεί και να συναινέσει στις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

«Μιλούμε για μεγάλα άλματα μπροστά, μιλούμε για μια μεταμόρφωση των τοπικών κοινωνιών προς το καλύτερο», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το τι περιλαμβάνουν οι δράσεις, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι τα έργα αφορούν δράσεις και προτάσεις για πέντε θεματικές ενότητες: ενέργεια, κτήρια, μεταφορές, κυκλική οικονομία και θάλασσες και ακτές. Παράλληλα και ταυτόχρονα με αυτές, υπάρχει και μία οριζόντια θεματική ενότητα που αφορά τις ψηφιακές πολιτικές.

Όπως σημείωσε, οι δράσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ηλεκτροκίνηση, την προώθηση σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας, δημιουργία πάρκων, δενδροφυτεύσεις ανοιχτών χώρων, τη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε τα πλοία που ελλιμενίζονται στα κυπριακά λιμάνια να τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή απόδοση κτηρίων κ.ά. «Οι δράσεις στοχεύουν στο να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα, οι εκπομπές αερίων και να μπορέσουμε να πούμε ότι κάναμε ένα ουσιαστικό βήμα προς την κλιματική ουδετερότητα», ανέφερε.

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης, είπε με τη σειρά του, ότι «είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με το κράτος, για να πάμε στην πράσινη μετάβαση, να στηρίξουμε τους πολίτες». Γι’ αυτό, σημείωσε, πρέπει να συνεργαστεί η τοπική αυτοδιοίκηση, μαζί με το κράτος, για να πετύχουμε αυτά που πρέπει σαν χώρα.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους είπε ότι η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στα χρόνια που έρχονται. «Οι πόλεις μας έχουν χτιστεί άναρχα με χίλια δυο προβλήματα. Αυτή τη στιγμή, είναι η ώρα, έστω και καθυστερημένα, ως Κύπρος να αναλάβουμε δράσεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα», είπε, ευχαριστώντας τον Δήμαρχο Λεμεσού που κάλεσε τους υπόλοιπους Δήμους στο δίκτυο.

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας στέκεται αλληλέγγυα δίπλα μας, υποβοηθητική, για να μπορέσουμε όλες αυτές τις εκατοντάδες δράσεις που πρέπει να γίνουν, να τις υλοποιήσουμε στα χρόνια που έρχονται. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πάμε μπροστά», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ