ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ – ΓΙΟΡΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Σεβαστό Ιερατείο,

Αγαπητοί Τιμώμενοι,

Εκλεκτοί μας Προσκεκλημένοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στη σημερινή εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων.

Η εορτή των γραμμάτων, η οποία συνδέεται εκκλησιολογικά με τις μορφές του Μεγάλου Βασιλείου, του Ιωάννου του Χρυσοστόμου και του Γρηγορίου του Θεολόγου, έρχεται να αναδείξει τη σημασία της ουσιαστικής και της ανθρωποκεντρικής παιδείας.

Οι ευσεβείς αυτοί Δάσκαλοι και Πατέρες της Εκκλησίας επιτέλεσαν ένα σπουδαίο έργο για τον Ελληνισμό και τον Χριστιανισμό. Έστησαν γέφυρες ανάμεσα στο κλασσικό και το σύγχρονο, ανάμεσα στη γνώση και την αρετή, ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη, ανάμεσα στην αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας και την πραγματική αλήθεια της αγάπης.

Καλλιέργησαν επίσης την αγαθοεργία στη κοινωνική τους δράση και έθεσαν στη διακονία του Θεού τα φυσικά και επίκτητα χαρίσματα τους.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική γλώσσα, με την ανυπολόγιστη  πολιτισμική της αξία, αποτέλεσε έναν πολύσημο φορέα αξιών και το μέσο με το οποίο εκφράστηκαν οι πιο σημαντικές πανανθρώπινες αξίες διά μέσου  των αιώνων.  Στο ίδιο πεδίο αξίζει να σημειωθεί ότι στα χρόνια της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, η ελληνική γλώσσα υπήρξε το θεμελιώδες στοιχείο έκφρασης του Διονύσιου Σολωμού για τη δημιουργία του Εθνικού  μας Ύμνου και ως εκ τούτου η βασικότερη συνιστάμενη της Ελευθερίας του έθνους  μας.  Υπό το πιο πάνω  πρίσμα, η ελληνική γλώσσα αποτέλεσε το κατεξοχήν μέσο διαφύλαξης της ιστορικής συνέχειας του λαού μας, και κυρίως τον κεντρικό πυρήνα της νεοελληνικής μας ταυτότητας.

Κυρίες και κύριοι,

Ο Δήμος Αραδίππου με την αποψινή εκδήλωση σκοπεύει στην ανάδειξη της σημασίας και της διαχρονικότητας των ιστορικών και κοινωνικών μηνυμάτων που πηγάζουν μέσα από αυτή τη θρησκευτική και  εκπαιδευτική γιορτή.

Ευχαριστώ τον Πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Μαππούρα για την τιμή που μας κάνει να παρευρίσκεται απόψε εδώ για να μοιραστεί τις σκέψεις του μαζί μας για τους Τρεις Ιεράρχες. Τον συγχαίρω ακόμη για την ευδόκιμη πορεία και προσφορά του προς την Παιδεία του τόπου μας.        

Θερμά συγχαρητήρια απευθύνω επίσης

  • στους αφυπηρετήσαντες εκπαιδευτικούς μας Παύλο Δαπόλα, Ευάγγελο Ευαγγέλου, Οσία Παπαμιχαήλ και Αρχοντία Παπαθεοδώρου, τους οποίους  τιμούμε απόψε μαζί με τον Πατέρα Δημήτριο και που για δεκαετίες υπηρέτησαν πιστά την Παιδεία, με ακαταπόνητη εργατικότητα, με ανεξάντλητη αγάπη προς τα παιδιά και με καθημερινή έγνοια για την αγωγή και τη μόρφωσή τους.
  • στους νεαρούς συνδημότες μας Ανδρέα Βασιλείου και Συμεών Στυλιανού για τo Βραβείο Καινοτομίας το οποίο κατέκτησαν στο πλαίσιο των Βραβείων Καινοτομίας του Οργανισμού Εργοδοτών και Βιομηχανικών Επιχειρήσεων (ΟΕΒ), για την εξαιρετική τους συνεισφορά στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς.
  • σε όλα τα βραβευθέντα παιδιά μας που με τις διακρίσεις  τους  κάνουν την πόλη μας καθημερινά περήφανη.

Στα πρόσωπά όλων τους επιβραβεύεται η προσπάθεια και η εργατικότητα, ο αγώνας και ο ζήλος για επιτυχία.

Ευχαριστώ επίσης θερμά την Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν, αλλά και όσοι συμμετέχουν στη σημερινή εκδήλωση.  

Φίλες και Φίλοι,

Η Παιδεία μας σήμερα, καταταλαιπωρημένη και ασθμαίνουσα νοηματοδοτεί και νοηματοδοτείται από τα αδιάψευστα και  τέλεια πρότυπά της: Από τους τρεις μεγίστους φωστήρες της τρισηλίου Θεότητος που έγιναν φωτεινοί οδοδείκτες προκειμένου να κατευθύνουν και την δική μας ζωή προς την  Αγιότητα. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά καλούμαστε όλοι μας να υιοθετήσουμε το παράδειγμα τους μετουσιώνοντάς το σε πράξη, σε αγώνα, σε προσωπικό βίωμα.

Σας ευχαριστώ.