Ήρωες της Αραδίππου

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1878-1960 – Η ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΝΕΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

Ο γενέθλιος τόπος μας, έχει τη  δική του διαχρονική συμβολή στους εθνικούς  αγώνες της πατρίδας μας  και στην προσπάθειά της χώρας μας για κατοχύρωση της ελευθερίας και περιφρούρηση της ανεξαρτησία μας.

Κατά τα τελευταία  χρόνια  της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο  όταν τα θαρραλέα μας παλικάρια συγκρούονταν με θάρρος και αυταπάρνηση με την κραταιά και πανίσχυρη Βρετανική Αυτοκρατορία, δύο συγχωριανοί μας, θα συγκαταλέγονταν στους μάρτυρες εκείνης της περιόδου. Άνθρωποι απλοί και φιλήσυχοι. Του καθημερινού μόχθου και της βιοπάλης. Θύματα του τουρκικού σωβινισμού και εθνικισμού, που δόλια είχαν υποδαυλίσει οι Βρετανοί με την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΥΠΗΣ

Ο Ιωάννης Καρύπης, βοσκός στο επάγγελμα, γεννήθηκε το 1936 από τους Ζαχαρία Μάρκου Ζαχαρούλλα και Μαρία Χατζηγιαννάτζιη. ΄Ηταν παντρεμένος με τη Σταυρούλα Σακκά. Δολοφονήθηκε άνανδρα από τους Τούρκους, ενώ έβοσκε το κοπάδι του κοντά στα Κελλιά στις 19 Ιουλίου 1958. Μια βδομάδα αργότερα γεννήθηκε ο γιος του που πήρε το όνομά του.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΑΣ

Ο Παντελής Μιχαηλάς, του Σάββα Μιχαήλ Μιχαηλά και της Μαρίτσας Πάτσαλου, δερματέμπορος στο επάγγελμα, γεννήθηκε το 1902. Δολοφονήθηκε από τους Τούρκους, στις 4 Αυγούστου 1958, ενώ βρισκόταν στη Λευκωσία για επαγγελματικούς λόγους. Άφησε πίσω του τη σύζυγο του Θεογνωσία Λουκά Στυλιανού  και τα τέσσερα ανήλικα παιδιά του, τον Σάββα, τον Αναστάση, την Ευανθία και τον Λουκά.

ΔΙΑΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΤΑΡΑΧΕΣ 1963 – 1964

Το 1963, τρία μόλις χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, εκδηλώθηκε η τουρκική ανταρσία. Νεαροί εθνοφρουροί με υποτυπώδη εκπαίδευση, εθελοντές κάθε ηλικίας, γυναίκες και παιδιά, πρόθυμα συντάχθηκαν στην προσπάθεια απόκρουσης της τουρκικής επιδρομής. Η υπεροψία του εχθρού συνετρίβη μπροστά στη δύναμη της πίστης και τη θέληση για ελευθερία. Στην άνιση εκείνη μάχη με τον εχθρό, η Αραδίππου έδωσε και πάλι το δυναμικό της παρόν, χάνοντας δυστυχώς δύο νέα βλαστάρια της. Τον Παύλο Μιχαηλά και τον Παντελή Κοντό.

ΠΑΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛΑΣ

Ο Παύλος Μιχαηλάς, γεννήθηκε στις 17 Απριλίου 1938. Γονείς του ήταν ο  Νικόλας Μιχαηλάς και η Λεωνή Χατζηκώστα. Αποφοίτησε από το Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας. Έλαβε ενεργά μέρος στον αγώνα της  ΕΟΚΑ, στη διάρκεια του οποίου συνελήφθη από τους Άγγλους για τη μεταφορά εκρηκτικών υλών και καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα ετών. Η εκδήλωση της τούρκικης ανταρσίας τον βρήκε υπάλληλο του Συνεργατισμού στην Πάφο. Έλαβε μέρος στις μάχες της Μανσούρας ως εθελοντής, όπου και έπεσε στις 7 Αυγούστου 1964. Άφησε πίσω του του τη σύζυγο του Μαίρη Κοντού και την κορούλα του Παυλίνα.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΝΤΟΣ

Ο Παντελής Κοντός, του Χρίστου και της Σταυρούλας Κοντού,   οικοδόμος στο επάγγελμα, γεννήθηκε στις 26 Μαΐου 1944. Πήρε κι αυτός μέρος στις θρυλικές μάχες της Μανσούρας ως απλός πολίτης, κληρωτό μέλος της Εθνικής Φρουράς, που μόλις τότε είχε ιδρυθεί. Έπεσε πολεμώντας στις 8 Αυγούστου 1964, ακολουθώντας το μονοπάτι της δόξας που είχε ανοίξει με τη θυσία του μια μόλις μέρα προηγουμένως ο συγχωριανός του, Παύλος Μιχαηλάς.

ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ 1974

Όταν το 1974 οι κερκόπορτες άνοιξαν και άρχισαν οι ορδές του Αττίλα να πατούν τα άγια χώματα της γης μας, η μικρή Κύπρος, συγκλονισμένη ακόμη από την προδοσία που βίωσε, τόλμησε να ορθώσει το ανάστημά της και να συγκρουστεί με τον πανίσχυρο εισβολέα, αλλά και με τις διεθνείς σκοπιμότητες και συμφέροντα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΤΟΟΥΛΟΣ

Ο Γεώργιος Ττόουλος, γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1954 με γονείς τον Σταύρο Ττόουλου και τη Θεοφανού Μπουκάλη και ήταν επιπλοποιός. Ως στρατιώτης της 182ης Μοίρας Πυροβολικού πήρε μέρος στις μάχες ενάντια στον Τούρκο εισβολέα στην περιοχή Κερύνειας και έπεσε μαχόμενος ηρωικά την πρώτη ημέρα της τουρκικής εισβολής. Το 2014 μετά την ανεύρεση και ταυτοποίηση των λειψάνων του ο ήρωας τάφηκε στη γενέτειρα του.

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Ο Τάσος Παπαθανασίου  γεννήθηκε στις 18 Μαΐου 1956 από τον Σωτήρη και την Ελένη Παπαθανασίου και ήταν οικοδόμος. Στις 14 Αυγούστου 1974 έπεσε στην περιοχή Παλλουριώτισσα Καϊμακλίου, πολεμώντας τους Τούρκους εισβολείς. Τάφηκε στο κοιμητήριο Λακατάμιας μέχρι το 2000 που έγινε η ταυτοποίηση και η εκταφή του και στη συνέχεια η ταφή του στην Αραδίππου.

ΜΑΡΙΟΣ ΣΙΑΡΗΣ

Ο Μάριος Σιαρής του Χαμπή Σιαρή και της Μαρτούς Γιωρκάτζιη, γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1956 και ήταν ελαιοχρωματιστής. Υπηρετώντας τη στρατιωτική του θητεία πήρε μέρος στις μάχες για απόκρουση του Τούρκου εισβολέα στην περιοχή Καϊμακλίου, όπου και έπεσε στις 14 Αυγούστου 1974 και τάφηκε στο κοιμητήριο Λακατάμιας με τον συγχωριανό του  Τάσο Παπαθανασίου. Το 2000 έγινε η ταυτοποίηση και στη συνέχεια ο μετενταφιασμός του στην Αραδίππου.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΛΛΙΚΑ ΠΙΡΙΠΙΤΣΗΣ

Ο Κυριάκος Καλλικά Πιριπίτσης του Ανδρέα και της Μαρούλας Πιριπίτση, γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1955. Μετά το Δημοτικό  Σχολείο εργάστηκε  στον τομέα των οικοδομών. Υπηρετούσε τη θητεία του στο 251 Τάγμα Πεζικού όταν εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή. Από το καλοκαίρι του 1974 αγνοείτο η τύχη του μέχρι που το 2007 ταυτοποιήθηκαν τα οστά του με τη μέθoδο DNA κα τάφηκε στο Νέο Κοιμητηρίο Αραδίππου.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Ο Στέλιος Ελευθερίου γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1949 και γονείς του ήταν οι Ελευθέριος Χρίστου και Αναστασία Στέλιου. Ήταν απόφοιτος της Αμερικάνικης Ακαδημίας Λάρνακας και ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση στον τομέα της  ζωικής παραγωγής. ΄Ηταν παντρεμένος με την Έλλη Μάρκου Νικολάου και είχε δύο παιδιά, την Αναστασία και τον Μάρκο. Τον Αύγουστο του 1974, χάθηκε στην περιοχή Παλαικύθρου και η τύχη του αγνοείτο μέχρι το 2007 που έγινε η ταυτοποίηση του. Η γη της Αραδίππου τον δέχθηκε στα σπλάχνα της στις 8 Αυγούστου του 2010.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο Ελευθέριος Γεωργίου γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1947 από τους   Ανδρέα Γιωρκουδκιού και Κατίνα Οιτιλίτη και ήταν βοσκός. ΄Ηταν παντρεμένος με τη Σταυρούλα Αντωνίου Ξιούρουπα  και είχε ένα παιδί, τον Μιχάλη. Με την εκδήλωση της τούρκικης εισβολής  κατατάχθηκε στην Εθνική Φρουρά. Πολέμησε στην περιοχή Παλαικύθρου, όπου χάθηκε τον Αύγουστο του 1974. Η ταυτότητα του διακριβώθηκε με την μέθοδο DNA και τα οστά του τάφηκαν στις 14 Αυγούστου 2010.

ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΑΚΗ

Γεννήθηκε στις 27.3.1946 και γονείς του ήταν οι Κυριάκος  Κυριάκου και Μαρία Γεωργίου Φράγκου. Δούλευε ως βαλιτσοποιός. ΄Ηταν παντρεμένος με την Ελένη Μιχαήλ Ζαπτιέ, και είχε πέντε παιδιά, τη Μάρω, τη Μιράντα, τον Μιχάλη, τη Σκεύη και τον Κυριάκο. Με την τούρκικη εισβολή κατατάχτηκε στην Εθνική Φρουρά  και πολέμησε στην περιοχή Παλαικύθρου, όπου χάθηκε τον Αύγουστο του 1974. Η ταυτότητα του εξακριβώθηκε με την μέθοδο DNA.  Τα οστά του ήρωα τάφηκαν στο νέο κοιμητήριο Αραδίππου με στρατιωτικές τιμές στις 13 Αυγούστου 2021.

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΑΤΖΙΗΣ

Γεννήθηκε στις 2/6/1955 από τους Μιχάλη Γιαννάτζιη και Κυριακού Σπύρου Χαραλάμπους. Μεγαλώνοντας, μαθήτευσε  δίπλα στον πατέρα του την τέχνη του κρεοπώλη,  ενώ παράλληλα ασχολήθηκε  με την κτηνοτροφία. Τον Γενάρη του 1973 κατατάχθηκε στην Εθνική Φρουρά και τοποθετήθηκε  στο 286 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού με τον βαθμό του λοχία Πολέμησε κατά των Τούρκων στην περιοχή Αγίου Ερμολάου Κερύνειας και έπεσε μαχόμενος στην περιοχή Λαπάτσα.  Η ταυτότητα του εξακριβώθηκε με την μέθοδο DNA και τα οστά του τάφηκαν στο νέο κοιμητήριο Αραδίππου στις 5 Δεκεμβρίου  2021. 

ΜΙΣΙΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Ο Ανδρέας Μίσιης, του Γεώργιου Μίσιη από Αυγόρου και της Χρυσταλλούς Κατσαροπούλη από την Αραδίππου, γεννήθηκε στις 17.7.1949.  Κατατάχθηκε στην Εθνική Φρουρά και τελευταία φορά θεάθηκε στην περιοχή του Παλαίκυθρου τον Αύγουστο του 1974.  Μετά την ανεύρεση και ταυτοποίηση των οστών του, το 2015 τάφηκε στο Κοιμητήριο Δρομολαξιάς με στρατιωτικές τιμές.

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ 1974

Οκτώ συνδημότες μας περιλαμβάνονται μέχρι και σήμερα  στον κατάλογο των αγνοουμένων.

ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑ ΣΥΜΕΟΥ

Ο Κωστάκης γεννήθηκε το 1955 και γονείς του ήταν οι Ζαχαρίας Συμεού και Καλλισθένη Σακκά.  Μετά το Γυμνάσιο ασχολήθηκε με τον κατασκευαστικό τομέα και τη γεωργία. Κατά τη διάρκεια της τούρκικης προέλασης, πολέμησε τους τούρκους εισβολείς στην Πεντάγια,  τη Λάπηθο και τον Καραβά. Στις 6 Αυγούστου 1974 το τάγμα του υπέστη  σοβαρές απώλειες σε μια σφοδρή μάχη και από τότε αγνοείται  η τύχη του.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΡΜΟΓΕΝΟΥΣ

Ο Χρήστος Ερμογένους γεννήθηκε το 1943 από τους Δημήτρη Ερμογένους και Παναγιώτα Ζαχαρία.  Μετά την αποφοίτηση  του από το Δημοτικό Σχολείο ασχολήθηκε με το επάγγελμα του οικοδόμου. ΄Ηταν παντρεμένος με τη Θεονίτσα Στεφανή και είχε τρία παιδιά την Παναγιώτα, τον Στέφανο και τον Δημήτρη. Κατά τη διάρκεια  της  τουρκικής εισβολής  υπηρετούσε στην περιοχή Παλαίκυθρου ως έφεδρος, όπου και θεάθηκε για τελευταία φορά τον Αύγουστο του 1974.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΤΟΥΡΗΣ

Γεννήθηκε στις 12.4.1948 και γονείς του ήταν οι Παναγιώτης Ντουρής και Παρασκευή Αβραάμ. Μετά την  αποφοίτηση του από το Δημοτικό Σχολείο εργάστηκε ως οικοδόμος. ΄Ηταν σύζυγος της Μαρούλας Αδάμου και πατέρας ενός παιδιού, του Παναγιώτη. Κατά τη διάρκεια  της  τουρκικής εισβολής  υπηρετούσε στην εθνοφρουρά ως έφεδρος στην περιοχή Παλαίκυθρου. Στις 14 Αυγούστου  κατά τη σύμπτυξη και υποχώρηση του τάγματος του,  τα χάθηκαν τα ίχνη του  και από τότε αγνοείται η τύχη του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΙΛΗΣ

Ο Δημήτρης Φιλής γεννήθηκε στις 22/5/1955 από τους Βασίλη και Νίνα Φιλή. Μετά την αποφοίτηση του από το Δημοτικό Σχολείο εργάστηκε ως  επιπλοποιός. Κατά την τουρκική εισβολή κατατάχθηκε στην Εθνική Φρουρά και τοποθετήθηκε στο 251 Τ.Π. στη Γλυκώτισσα. Κατά την αναδίπλωση του τάγματος του ο Δημήτρης εγκλωβίστηκε με άλλους οκτώ  στρατιώτες σε οικία στην Κερύνεια και από τότε αγνοείται  η τύχη του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΝΙΚΟΛΑΣ

Ο Δημήτρης γεννήθηκε στις 10/11/1954 και γονείς ήταν οι Μιχάλης Κοντονικόλα και Γεωργία Πίτσιλλου. Τελείωσε την Επαγγελματική Σχολή Λάρνακας και εργάστηκε στον τομέα σίτισης. Το Ιούλιο του 1972 κατατάχθηκε στην Εθνική Φρουρά και τοποθετήθηκε στην 32η Μ.Κ. Κατά τη διάρκεια της τούρκικης προέλασης, έλαβε μέρος σε επιχείρηση της Μοίρας Καταδρομών  στην περιοχή της «Άσπρης Μούττης»  στον Πενταδάκτυλο. Σύμφωνα με πληροφορίες συναγωνιστών του ο Δημήτρης πολέμησε με θάρρος  και έπεσε στο πεδίο της μάχης, αλλά δεν έγινε κατορθωτή η περισυλλογή της σωρού του.  Ως εκ τούτου, μέχρι σήμερα θεωρείται  αγνοούμενος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΩΥΣΕΩΣ ΜΑΛΑΚΚΙΔΗΣ

Ο Δημήτρης Μωυσέως γεννήθηκε στα Λύμπια το 1951 από τους Μωυσή και Αθανασία Μαλακκίδου. Αποφοιτώντας από το δημοτικό σχολείο, ο Δημήτρης εργάστηκε ως οικοδόμος και τους καλοκαιρινούς μήνες ως πλανόδιος πωλητής παγωτού. Το 1970 παντρεύτηκε τη Νίκη Δημητρίου από την Αραδίππου με την οποία απέκτησε τη θυγατέρα τους, Αιμιλία. Κατατάχτηκε με την επιστράτευση ως έφεδρος και χάθηκε τον Αύγουστο του 1974 στην περιοχή Κυθρέας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΓΩΝΗΣ

Ο Μιχάλης Παγώνη του Παντελή Παγώνη και της Λουκίας Σπυρή, γεννήθηκε στις 28.2.1952. Απόφοιτος του Ξενοδοχειακού Τμήματος της Τεχνικής Σχολής Λάρνακας, εργάστηκε στον ξενοδοχειακό τομέα. Κατατάχτηκε στην Εθνοφρουρά με την επιστράτευση ως έφεδρος ανθυπολοχαγός. Αγνοείται από το 1974. Θεάθηκε για τελευταία φορά τον Ιούλιο του 1974 στην περιοχή του Αεροδρομίου Λευκωσίας.

ΣΑΒΒΑΣ ΧΑΤΖΗΜΑΤΘΑΙΟΣ

Ο Σάββας Χατζηματθαίου του Ματθαίου Χατζηματθαίου και της Θέκλας  Βασίλη Αλαμπρίτη γεννήθηκε στις 25.3.1954. Μετά τη φοίτηση του στο Παγκύπριο  Λύκειο Λάρνακας, ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, ενώ παράλληλα εργαζόταν στο οικογενειακό παντοπωλείο. Το 1974 υπηρετούσε στην Εθνική Φρουρά στην περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς όπου σε μια αναδίπλωση του τάγματος του εν μέσω πυρών, τα ίχνη του χάθηκαν για πάντα.

ΠΕΣΟΝΤΑΣ ΕΝ ΩΡΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ

ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥ

Ο Κωστάκη Φράγκου του Γεωργίου και της Μαρίας Φράγκου, γεννήθηκε  στις 21 Ιουλίου 1948. Σκοτώθηκε εν ώρα καθήκοντος ύστερα από ανατροπή οχήματος της Εθνικής Φρουράς στην οποία υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία, στις 4 Ιουλίου 1968 στην περιοχή «Άσπρη Μούττη» του Πενταδακτύλου.