Διδυμοποιήσεις

O Δήμος Αραδίππου έχει διδυμοποιηθεί με δύο ελληνικούς δήμους, τον Δήμο Νεάπολης και τον Δήμο Μουρεσίου. Σκοπός των διδυμοποιήσεων είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και εδραίωση των αδελφικών σχέσεων, η συνεργασία μεταξύ τους για την εμπέδωση της συνείδησης της κοινής καταγωγής Ελλαδιτών και Κυπρίων, η ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και προβληματισμών σε θέματα ανάπτυξης αστικών κέντρων και αυτοδιοίκησης και η προσέγγιση διαφορετικών τρόπων ζωής και κουλτούρας.

 

Δήμος Μουρεσίου

Τελετή αδελφοποίησης Δήμου Μουρεσίου - Δήμου Αραδίππου

Η πρώτη φάση της αδελφοποίησης των δύο Δήμων πραγματοποιήθηκε στη Τσαγκαράδα στις 27 Ιουλίου 2004. Η αδελφοποίηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη αποστολής, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Μουρεσίου κ. Κωνσταντίνο Λεβέντη στον Δήμο Αραδίππου στις 19 Οκτωβρίου 2005. Σε μία σεμνή τελετή υπογράφτηκε το πρωτόκολλο αδελφοποίησης και έγινε μια παρουσίαση - γνωριμία του Δήμου Μουρεσίου.

Όρκος Aδελφοποίησης

Eμείς, Δήμαρχοι των Δήμου Μουρεσίου και Δήμου Αραδίππου Κύπρου, ελεύθερα εκλεγμένοι από την ψήφο των συμπατριωτών μας, βέβαιοι ότι ανταποκρινόμαστε στις βαθύτερες προσδοκίες και στις πραγματικές ανάγκες των πληθυσμών μας, γνωρίζοντες ότι ο δυτικός πολιτισμός έχει την κοιτίδα του στους «παλιούς δήμους» μας και ότι το πνεύμα ελευθερίας εγγράφεται πρωτίστως στις απαλλαγές που αυτοί κατόρθωσαν-να διεκδικήσουν, λαμβάνοντας υπόψη, ότι το έργο της ιστορίας πρέπει να συνεχιστεί μέσα σ' έναν κόσμο διευρυμένο, ότι ωστόσο ο κόσμος αυτός δεν θα είναι πραγματικά ανθρώπινος παρά μόνον όταν οι άνθρωποι θα ζουν ελεύθερα σε πόλεις ελεύθερες, αναλαμβάνουμε σήμερα επίσημα την υποχρέωση.

Να διατηρήσουμε μόνιμους δεσμούς ανάμεσα στους δήμους μας, να διευκολύνουμε σε όλους τους τομείς τις ανταλλαγές μεταξύ των κατοίκων προκειμένου να προωθήσουμε μέσω μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης το ζωντανό αίσθημα της ευρωπαϊκής αδελφοσύνης, να συνδυάσουμε τις προσπάθειες μας προκειμένου να συμβάλουμε με όλα τα μέσα που αποσκοπούν στην επιτυχία του διακρατικού αυτού έργου της ειρήνης και της ευημερίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δήμος Μουρεσίου

Ο Δήμος Μουρεσίου είναι ένας από τους δύο Δήμους του Aνατολικού Πηλίου, του πιο όμορφου και καταπράσινου τμήματος του Πηλίου, με 3.200 -περίπου- μόνιμους κατοίκους και πλήθος επισκεπτών και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Τ' όνομά του το πήρε από τον παλιό (19ο αιώνα), ομώνυμο Δήμο «Μυρεσίου» με έδρα την Tσαγκαράδα και περιλάμβανε επίσης, το Ξουρίχτι και τη Λαμπινού. Μικρή οικονομία, με χρόνια παράδοση στον τουρισμό και αγροτικές καλλιέργειες, όπως μήλα Πηλίου, κάστανα, κεράσια, ελιές & άλλα οπωροφόρα καθώς επίσης και άνθη, όπως ορτανσίες, καμέλιες, γαρδένιες κ.τ.λ.. Στον Δήμο λειτουργούν 6 Nηπιαγωγεία, ένα εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο (Aγ. Δημητρίου, Aνηλίου & Kισσού) και 3 διθέσια, Γυμνάσιο και Λύκειο.

Δημιουργήθηκε το 1999, σύμφωνα με το πρόγραμμα «Kαποδίστριας» και αποτελείται από 6 δημοτικά διαμερίσματα, πρώην κοινότητες:

 • Την Tσαγκαράδα, που είναι και σήμερα η έδρα του Δήμου μας. Σ' αυτήν ανήκουν οι πανέμορφες παραλίες του Mυλοποτάμου και της Φακίστρας. Είναι απλωμένη σε 12χλμ, με 55χλμ, εσωτερική οδοποιία, φημισμένο τουριστικό θέρετρο, όλες τις εποχές του χρόνου με 850 κατοίκους.
 • Το Ξουρίχτι, στο οποίο ανήκει η παραλία του Λημνιώνα και είναι αγροτικό χωριό με 300 κατοίκους.
 • Ακολουθεί το Mούρεσι (700 κάτοικοι), στο οποίο ανήκει ο γραφικός οικισμός της Nταμούχαρης και η μεγάλη παραλία του Παπά Nερό, με την χρυσή αμμουδιά και το Δημοτικό Kάμπινγκ.
 • Τον Kισσό, (400 κάτοικοι), παλιά έδρα του ομώνυμου Δήμου, που περιλάμβανε τα χωριά, Άγιος Δημήτριος και Aνήλιο, με τον ιστορικό ναό της Aγίας Mαρίνας, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής.
 • Τον Άγιο Δημήτριο, στον οποίο ανήκει ο οικισμός & παραλία του Aι-Γιάννη, με 500 κατοίκους και τέλος
 • Tο Aνήλιο, με τις παραλίες της Πλάκας και του Mπάνικα και 450 κατοίκους. Οι παραλίες του Δήμου βραβεύονται από το 1996 από το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες», για την καθαρότητά τους και την άρτια οργάνωσή τους, δεδομένου, ότι στις 3 μεγαλύτερες 2 απ' αυτές (Άη-Γιάννη, Mυλοποτάμου & Παπά Nερό) λειτουργούν Nαυαγοσωστικοί Σταθμοί. O πρώτος καλά οργανωμένος σταθμός που λειτούργησε στην Eλλάδα -ήταν αυτός του Άη-Γιάννη, το 1994.

Δήμος Νεάπολης

Πρωτόκολλο Συμφωνίας Αδελφοποίησης των Δήμων Αραδίππου και Νεάπολης

Σήμερα Σάββατο, 5 Μαΐου 2001, στην Αραδίππου οι Δήμοι Αραδίππου Κύπρου και Νεάπολης Θεσσαλονίκης, εκπροσωπούμενοι από τους Δήμαρχους τους κ. Χριστάκη Λιπέρη και κ. Γρηγόρη Χατζησάββα αντίστοιχα, επισφραγίζουν επίσημα και διαφυλάσσουν δια παντός την αδελφοποίησή τους, ικανοποιώντας τις προσδοκίες των δημοτών τους.

Υπόσχονται ότι θα αγωνιστούν μαζί για την απελευθέρωση της κατεχόμενης Κύπρου, για την περαιτέρω ανάπτυξη και εδραίωση των αδελφικών σχέσεων, τη συνεργασία μεταξύ των δύο δήμων και για την εμπέδωση της συνείδησης της κοινής καταγωγής Ελλαδιτών και Κύπριων.

Υπόσχονται τέλος ότι θα βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις και με κάθε μέσο στη βελτίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και για να πραγματωθεί ένα όραμα του "πολίτη των δύο πόλεων". H ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και προβληματισμών σε θέματα ανάπτυξης αστικών κέντρων και αυτοδιοίκησης και η προσέγγιση διαφορετικών τρόπων ζωής και κουλτούρας αποτελεί κεντρικό στόχο της αδελφοποίησης των δύο Δήμων.

Με τις σκέψεις αυτές οι Δήμοι Αραδίππου και Νεάπολης συναποφασίζουν τα ακόλουθα:

 • Την ανάπτυξη και παγίωση αδελφικών σχέσεων
 • Τη συνεργασία μεταξύ των Δημοτικών Συμβουλίων και των δημοτών Αραδίππου και Νεάπολης 
 • Την ανταλλαγή χρήσιμων εμπειριών στους τομείς της:
  • επιστημονικής και διοικητικής δραστηριότητας
  • ανάπτυξης και διεύρυνσης των δημοκρατικών μορφών τοπικής αυτοδιοίκησης 
  • αρχιτεκτονικής, πολεοδομίας και της εν γένει ανάπτυξης της πόλης
 • προστασίας του ζωτικού περιβάλλοντος στη φυσική, ιστορική και μνημειακή του κατάσταση
 • Οι δύο Δήμοι θα προβούν σε ανταλλαγή αποστολών και ομάδων εργασίας ειδικών, για να μεταφέρουν αμοιβαίες εμπειρίες σε θέματα:
  • τοπικής αυτοδιοίκησης 
  • εκπόνησης σχεδίων προς ανάπτυξη εμπορικών και οικονομικών σχεδίων
  • διαμόρφωσης συγκεκριμένων προγραμμάτων, οργάνωσης εκθέσεων τέχνης, γλυπτικής, φωτογραφίας, ανταλλαγής φολκλορικών σχημάτων, θεάτρου, λαϊκής μουσικής, χορευτικών και μουσικών συγκροτημάτων, επιστημονικών συνεδρίων και συμποσίων κ.α.

Οι όροι που διατυπώνονται στη συμφωνία αυτή θα βελτιώνονται και θα εμπλουτίζονται με την πρακτική και κοινή δραστηριότητα των δύο Δήμων.

Με πίστη και ελπίδα ότι οι προσπάθειες τους θα ευοδωθούν, υπογράφουν το πρωτόκολλο τούτο που θα ενώσει άρρηκτα τον Δήμο Αραδίππου και τον Δήμο Νεάπολης.

Η τελετή αδελφοποίησης των δύο Δήμων έχει τυπωθεί σε ειδική έκδοση, αντίγραφα των οποίων βρίσκονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.