Δημοτική Βιβλιοθήκη Αραδίππου «Γιάγκος Κωνσταντινίδης

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αραδίππου «Γιάγκος Κωνσταντινίδης» ιδρύθηκε το 1963 ως Κοινοτική Βιβλιοθήκη. Πρωτεργάτες για την ίδρυση της ήταν ο τότε κοινοτάρχης Παντελής Παντελούρης και οι δάσκαλοι Γιάγκος Κωνσταντινίδης, Σάββας Κάλλης, Κωστάκης Πέτρου, Κώστας Πύργος, Αργύρης Οικονόμου, Θεοδόσης Πυργώτης, Αγγελική Κούλα και Τασούλα Λοΐζου.

Ως υπεύθυνος της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης ανέλαβε ο Γιάγκος Κωνσταντινίδης, που υπηρέτησε εθελοντικά από αυτή τη θέση με ζήλο και πολλή αγάπη για 28 χρόνια. Η βιβλιοθήκη άρχισε ως δανειστική και συνεχίζει έτσι μέχρι σήμερα.

Στα πρώτα της βήματα στεγάστηκε σε ένα δωμάτιο αποθήκη στην οικία Παύλου Καϊμακλιώτη Μαλλούρου. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην οικία του Λουκή Μένοικου, απέναντι από την δυτική είσοδο του ιερού ναού Αποστόλου Λουκά. Το 1974 στεγάστηκε στο οίκημα των Κατηχητικών Σχολείων Αραδίππου. Ακολούθως, στεγάστηκε σε ένα μεγάλο δωμάτιο δίπλα από το Θ.Ο.Ι. «Απόστολος Λουκάς Αραδίππου» στην πλατεία Αποστόλου Λουκά. Εκεί έμεινε μέχρι που μεταφέρθηκε το 1986, ως Δημοτική Βιβλιοθήκη πλέον, στο δημοτικό Μέγαρο.

Το 1991 το Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου με δήμαρχο τον Ανδρέα Τράττο αποφάσισε όπως η Βιβλιοθήκη φέρει το όνομα του Γιάγκου Κωνσταντινίδη, πρωτεργάτη της ίδρυσης της και πρώτου βιβλιοθηκάριου της για 28 χρόνια (ως εθελοντή). Έτσι, μετονομάστηκε από τη χρονιά εκείνη σε «Δημοτική Βιβλιοθήκη Γιάγκος Κωνσταντινίδης». Το 2001 διορίστηκε βιβλιοθηκάριος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ο Θεόδωρος Τσικκίνης (1960-2006), ο οποίος παρέμεινε στη θέση αυτή για πέντε χρόνια, μέχρι το 2006 που απεβίωσε. Στη συνέχεια, ανέλαβε ο Λευτέρης Μουζούρης, ο οποίος παρέμεινε στη θέση μέχρι το 2010, οπότε ανέλαβε καθήκοντα βιβλιοθηκάριου η Βαρβάρα Κατσιατή, με βοηθό από το 2014 τη Ρέα Κουμπαρή, η οποία είναι σήμερα η λειτουργός της Βιβλιοθήκης.

Η βιβλιοθήκη παρέμεινε στο Δημοτικό Μέγαρο για 13 χρόνια μέχρι το 2014, οπότε μεταστεγάστηκε σε χώρο στη γωνία των οδών Μακαρίου Γ’ και Αγίας Λαύρας. Σήμερα η βιβλιοθήκη διαθέτει γύρω στις 10.000 τόμους βιβλίων (λογοτεχνικά, ιστορικά, θρησκευτικά, παιδικά, εγκυκλοπαίδειες, βιβλία λαϊκής ποίησης, λαογραφίας κ.α.). Εξακολουθεί να είναι δανειστική, ενώ διοργανώνει τα τελευταία χρόνια λογοτεχνικά πρωινά με παιδιά και συγγραφείς και δέχεται μεγάλο αριθμό οργανωμένων επισκέψεων από σχολεία της Αραδίππου, της Λάρνακας και από άλλες περιοχές της Κύπρου.

Θέλοντας λοιπόν να αναβαθμίσουμε τον τρόπο λειτουργίας της βιβλιοθήκης ξεκινήσαμε τις βιβλιογραφικές εγγραφές σε ηλεκτρονική μορφή καθώς και αρχειοθέτηση των μελών μας, ώστε να κάνει την διαδικασία δανεισμού πιο εύκολη για όλους.

Μία μακρά και αρκετά κοπιαστική προσπάθεια που ολοκληρώθηκε με επιτυχία και πλέον με το νέο χρόνο ο δανεισμός των βιβλίων θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Ένα ακόμη επίτευγμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης μας είναι η εισδοχή μας στο Δίκτυο Κυπριακών Βιβλιοθηκών.

Το Δίκτυο Κυπριακών Βιβλιοθηκών αναπτύχθηκε και εξελίσσεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και στο σύνολο  της συγκαταλέγονται αρκετές μεγάλες Βιβλιοθήκες που ανταποκρίνονται στους όρους και τις προϋποθέσεις που ενδείκνυνται.

Το διαδικτυακό περιβάλλον του Δικτύου Κυπριακών Βιβλιοθηκών μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://libaradippou.mylibrary.cy παρέχει τόσο στους χρήστες όσο και στις βιβλιοθήκες τη δυνατότητα ταυτόχρονης πρόσβασης/αναζήτησης στους Καταλόγους Δημόσιων, Δημοτικών, σχολικών και άλλων Βιβλιοθηκών.

Για παράδειγμα:

Πληκτρολογήστε το https://libaradippou.mylibrary.cy.

Επιλέξτε τη βιβλιοθήκη που σας ενδιαφέρει  π.χ.  Δημοτική Βιβλιοθήκη Αραδίππου «Γιάγκος Κωνσταντινίδης»  

Μετά αναζητήστε το βιβλίο ή τον συγγραφέα που σας ενδιαφέρει  και θα σας ενημερώσει η βάση δεδομένων της βιβλιοθήκης αν το συγκεκριμένο βιβλίο το διαθέτει προς δανεισμό ή όχι.

Η βιβλιοθήκη είναι χωρητικότητας 15 χιλιάδων βιβλίων που είναι ταξινομημένα κατά θέματα που συμπεριλαμβάνει βιβλία Ελληνικής & Ξένης λογοτεχνίας, Παιδική & νεανική λογοτεχνία, Βιβλία: Ιστορίας- Πολιτικής οικονομίας-Ψυχολογίας-Φιλοσοφίας-Θρησκείας-Μαγειρικής-Λαογραφίας, Ιστορίας & Παράδοσης, Ποίηση, Θέατρο και γενικού ενδιαφέροντος.

Επιπρόσθετα στη Βιβλιοθήκη πέραν της αλλαγής στον τρόπο δανεισμού θα ισχύουν και οι παρακάτω όροι και κανονισμοί:

  1. Ετήσια συνδρομή €10 για το κάθε μέλος.
  1. Το χρονικό περιθώριο δανεισμού βιβλίων είναι (21) μέρες.
  1. Ο μέγιστος αριθμός βιβλίων που θα μπορεί να δανείζετε το κάθε μέλος ταυτόχρονα, θα είναι δύο (2) βιβλία.
  1. Για τυχόν καθυστέρηση επιστροφής των βιβλίων και σε περίπτωση μη έγκαιρης ενημέρωσης, δύο τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες πριν την οφειλόμενη μέρα επιστροφής, θα επιβάλλεται πρόστιμο 20 σεντς (€0,20) για κάθε μέρα καθυστέρησης.
  1. Για τυχόν φθορές σε βιβλία, τα μέλη θα είναι υπόχρεα να καταβάλουν ποσό που θα αντιστοιχεί στο κόστος αγοράς ή αντικατάστασης του συγκεκριμένου βιβλίου.
  1. Μέλη τα οποία δεν τηρούν τους όρους και κανονισμούς θα διαγράφονται.

Οι επισκέψεις σχολείων έχουν πλέον καθιερωθεί, μια δραστηριότητα που έχει ξεφύγει από τα σύνορα της Λάρνακας αφού οι επισκέψεις από Λεμεσό και Λευκωσία έγιναν πια συνήθεις.

Ξενάγηση, ανάγνωση παραμυθιού για μικρά παιδιά (νήπιο, Α’-Β’-Γ’ τάξη) και εξήγηση/κανόνες της λειτουργίας μιας βιβλιοθήκης, πια η διαδικασία να εκδοθεί ένα βιβλίο και ο ρόλος του ISBN, για πιο μεγάλα παιδιά Δ’-Ε’-Στ’ τάξη).

Μετά τα παιδιά έχουν τον χρόνο να σχεδιάσουν και να εκφράσουν με δικό τους τρόπο πως αντιλαμβάνονται αυτά που μόλις άκουσαν.

Η επίσκεψη συνδυάζετε  και με παρακολούθηση του ειδικού προγράμματος του Μουσείου Παιχνιδιών, που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Δημοτική βιβλιοθήκη.

Κάθε Σάββατο απ’ τις 10.00-11.15 το θέμα μας είναι τα παιδιά.

Τα «Σαββατιάτικα ταξίδια» ήταν ένας τρόπος να προσελκύσουμε τα παιδιά,  δίνοντας τους ερεθίσματα ώστε να αισθάνονται ότι η βιβλιοθήκη είναι ένα οικείο μέρος γι αυτά.

Μέσα από την ανάγνωση παραμυθιού, τα παιδιά συμμετέχουν εκφράζοντας τα συναισθήματα τους π.χ. αν τους ενθουσίασε, αν προτιμούσαν να είχε αλλιώτικη κατάληξη το παραμύθι, το δίδαγμα που μας αφήνει η ιστορία κ.α.

Μετά εκμεταλλευόμαστε τον υπόλοιπο χρόνο φτιάχνοντας διάφορες κατασκευές ή ζωγραφιές, όπως π.χ. το οικογενειακό μας δέντρο, Χριστουγεννιάτικες κάρτες, γράμμα προς τον Άγιο Βασίλη, Καλώς ήρθες άνοιξη κ.α. πάντα χρησιμοποιώντας υλικά ανακυκλώσιμα, π.χ. εφημερίδες, φύλα κ.α.

Λέσχη Ανάγνωσης ονομάζεται μια ομάδα ανθρώπων που έχουν συμφωνήσει να συναντιούνται σε τακτά διαστήματα (συνήθως μία φορά τον μήνα) και να συζητούν για βιβλία που αποφάσισαν να διαβάσουν από κοινού.

Για όσους αγαπούν και διαβάζουν με πάθος λογοτεχνία, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις Βραδιές  Ανάγνωσης και να μοιραστούν με τα υπόλοιπα μέλη τη συγκίνηση, τον προβληματισμό ή  και τη δυσαρέσκεια που ένιωσαν από ένα βιβλίο που είχε προταθεί για ανάγνωση.

Υπεύθυνη οργάνωσης: Ρέα Κουμπαρή (Βοηθός Βιβλιοθηκονόμος-συγγραφέας)

Συντονίστρια συζήτησης: Τασούλα Γαϊτάνου (δασκάλα-συγγραφέας)

Θα ήταν συνετό να αναφέρουμε τα ονόματα αυτών που δούλεψαν με αφοσίωση και άφησαν ο καθένας το προσωπικό του στίγμα ξεκινώντας απ τους αείμνηστους κ. Γιάγκο Κωνσταντινίδη (1908-2004) και Θεόδωρος Τσικίνης ο οποίος υπηρέτησε ως βιβλιοθηκάριος από το (2001-2007).

Ακόμη οι αφυπηρετήσαντες  Λευτέρης Μουζούρης (2008-2015) και  Βιβλιοθηκονόμος Βαρβάρα Κατσιατή, τώρα την θέση πληρεί η Ρέα Κουμπαρή.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

8:00 π.μ. - 1:00 μ.μ. & 3:00 μ.μ. - 6:00 μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ

8:00 π.μ. - 1:00 μ.μ.

ΡΕΑ ΚΟΥΜΠΑΡΗ