Λαογραφικό Μουσείο Κώστας Καϊμακλιώτης

Το Λαογραφικό Μουσείο Κώστας Καϊμακλιώτης στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό που αρχικά ανήκε στην οικογένεια Κώστα Χατζηκακού. Είναι ένα κτίσμα του 1901, όπως διαβάζουμε σε μία σκαλισμένη σε πέτρα επιγραφή στην κύρια είσοδο του, στην οδό Θερμοπυλών 12 σε μία ήσυχη γειτονιά στην Αραδίππου.

Τα περισσότερα κτίσματα σε αυτόν τον δρόμο είναι διατηρητέα, παραδοσιακά πλινθαρόκτιστα ανώγεια σπίτια. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Δήμου Αραδίππου, στην περιοχή αυτή θα δημιουργηθεί μία λαϊκή παραδοσιακή γειτονιά.

Η ίδρυση του Μουσείου έγινε δυνατή χάρη στη δωρεά της οικογένειας Παύλου Καϊμακλιώτη και υιών, στη μνήμη του τέκνου και αδελφού τους Καϊμακλιώτη, ο οποίος απεβίωσε στις ΗΠΑ το 1998. Το κτίριο ανήκε στην οικογένεια Παύλου Κωνσταντινίδη και στη συνέχεια αγοράστηκε από την οικογένεια Καϊμακλιώτη. Το 2001 η οικογένεια Καϊμακλιώτη δώρισε το κτίριο στον Δήμο Αραδίππου για να δημιουργηθεί το Μουσείο. Με δαπάνες του Δήμου Αραδίππου, το κτίριο αποκαταστάθηκε και στις 2 Δεκεμβρίου 2001 άνοιξε για το κοινό ως Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Καϊμακλιώτης». Τα επίσημα εγκαίνια του έγιναν στις 3 Ιουλίου 2007 από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη.

Το κτίριο όπως είναι σήμερα διαθέτει αρκετές αίθουσες και βοηθητικούς χώρους, ενώ η αυλή του χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από το 2001 που άρχισε η λειτουργία του Μουσείου,  το κοινό μπορεί ελεύθερα και δωρεάν να παρακολουθεί καλλιτεχνικές και μορφωτικές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου και να χαίρεται τα εκθέματα του εθνογραφικού Μουσείου.

Ο επισκέπτης βλέπει, γνωρίζει και βιώνει από πρώτο χέρι πάρα πολλές από τις δραστηριότητες της κοινότητας στο παρελθόν. Οι νεότεροι γνωρίζουν την πολιτιστική ζωή και τη βιωτική μέριμνα της καθημερινότητας των προγόνων μας (ύφανση, ζύμωμα και ψήσιμο ψωμιού, χρήση εργαλείων), ακούγοντας παραδοσιακή μουσική της Κύπρου. Το καλοκαίρι στην αυλή του Μουσείου πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις πολιτισμού (θέατρο, χοροί, τραγούδι, εκθέσεις Τέχνης κ.α.) από τον Δήμο Αραδίππου και άλλα οργανωμένα σύνολα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

TEMPORARILY CLOSED FOR REBUILDING

FREE ENTRY

Σκεύη
Αναστασίου