Θρησκευτική ζωή

Η Αραδίππου, ακολουθώντας την κοινή μοίρα του νησιού μας, που στο διάβα μακρών αιώνων σκότους και συμφορών «πολλούς αφέντες άλλαξε, δεν άλλαξε καρδιά», φύλαξε την ορθόδοξη πίστη βαθιά μέσα της και συνέχισε να προσκυνά τα άγια εικονίσματα στις εκκλησιές και τα ξωκκλήσια, που στεγάζουν την πίστη και την ελπίδα των ανθρώπων σε χρόνους δίσεκτους και ώρες δύσκολες. Η οικογενειακή εστία και ο βίος των ανθρώπων είχαν ως κέντρο τον οίκο του Θεού, τον ναό, να τους προστατεύει και να τους οδηγεί.

Η χριστιανική πίστη και το εκκλησιαστικό βίωμα οδηγούν διαχρονικά τα βήματα πολλών Αραδιππιωτών στις μονές και τις εκκλησίες της Αραδίππου, της ευρύτερης περιοχής, αλλά και του εξωτερικού. Ιερείς, μοναχοί, ιεροψάλτες, εκκλησιαστικοί επίτροποι και χορεία ευσεβών χριστιανών έγραψαν στο παρελθόν και συνεχίζουν και σήμερα να γράφουν με τη γραφίδα της ψυχής τους την ιστορία της θρησκευτικής ζωής της Αραδίππου.

Είναι προφανές, ταυτόχρονα, ότι η παράλληλη πορεία του ελληνισμού και του χριστιανισμού άφησε τα χνάρια της στην Αραδίππου, καθώς οι κάτοικοί της δεν έπαψαν ποτέ να έχουν συναίσθηση της ελληνικής καταγωγής τους και να διαπνέονται από βαθιά χριστιανική πίστη. Αδιάψευστο μάρτυρα για τούτο αποτελούν οι πολλές εκκλησίες και τα ξωκκλήσια της Αραδίππου.

Στην Αραδίππου υπάρχουν τέσσερις μεγάλες εκκλησίες, ο Απόστολος Λουκάς, ο Άγιος Φανούριος, ο Απόστολος Βαρνάβας και ο Άγιος Σπυρίδωνας, εκκλησία των παλαιοημερολογιτών. Υπάρχουν επίσης 19 εξωκκλήσια και μια μονή παλαιοημερολογιτών, που βρίσκεται στον δρόμο Αραδίππου – Αβδελλερού. Η Παναγία των Αμπελιών ή Παναγία η Αιματούσα, είναι το πιο ξακουστό ξωκκλήσι της Αραδίππου, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για την κοινότητα, ενώ σημαντική θέση στη ζωή των κατοίκων κατέχουν επίσης ο Άγιος Θωμάς, ο Άϊ-Στράτηγος, η Αγία Αικατερίνη, η Παναγία του Γεννάτου, ο Άγιος Κωνσταντίνος και ο Άΐ-Γιώρκης των Πτωχών, που είναι κτισμένα στην παραδοσιακή οικιστική περιοχή της Αραδίππου. Είναι αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι, πέραν των 19 καταγεγραμμένων εξωκκλησιών, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ναόμορφων προσκυνηταριών και εξωκκλησιών, τα οποία δεν είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό και δεν καταγράφονται. Έχουν κτιστεί από ιδιώτες μέσα σε αυλές κατοικιών ή σε περιφραγμένα κτήματα στην Αραδίππου και είναι αφιερωμένα σε διάφορους αγίους, ύστερα από κάποιο θαύμα ή άλλο γεγονός, με το οποίο έχει ταυτιστεί η ανέγερσή τους.

*Από την έκδοση «Αραδίππου, Η αυλή της Δεσποτείας. Ο τόπος – Η ιστορία – Οι άνθρωποι», Δήμος Αραδίππου, 2018.

Ιεροί Ναοί

Εξωκκλήσια