Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

Το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου βρίσκεται βόρεια της Αραδίππου και σε απόσταση περίπου 5,4 χιλιομέτρων από την πλατεία Αποστόλου Λουκά. Είναι χτισμένο πάνω σε μικρό δενδρόφυτο λόφο, στη δεξιά πλευρά του δρόμου που ενώνει την Αραδίππου με το γειτονικό χωριό Αβδελλερό, στο οποίο ανήκει διοικητικά.

Το μικρό εκκλησάκι χτίστηκε ως εκπλήρωση του τάματος του Χαράλαμπου Σκορδή από την Αραδίππου. Η ιστορία πάει πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1910, όταν μικρός τότε ο Χαράλαμπος έβοσκε τα πρόβατα του πατέρα του στην περιοχή Αβδελλερού, από όπου καταγόταν. Εκεί, στις όχθες ενός μικρού χειμάρρου, έβλεπε ένα ερειπωμένο παλιό ξωκλήσι Αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Λαμπαδιστή. Από τότε έβαλε ως στόχο και τάμα, όταν μεγαλώσει και θα έχει τη δυνατότητα, να χτίσει το εκκλησάκι του Αγίου. Με το πέρασμα των καιρών, τα ερείπια μετακινήθηκαν (πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικά υλικά) και εξαφανίστηκε κάθε ίχνος της ιστορίας του εξωκκλησιού.  Ο Χαράλαμπος νυμφεύθηκε την Κατίνα Τιμοθέου και έχτισε το σπίτι του στην Αραδίππου. Όταν το 1987 ο Χαράλαμπος μετά από βαριά ασθένεια διαισθάνθηκε το τέλος να πλησιάζει, μία μέρα προτού αφήσει τα εγκόσμια, εξομολογήθηκε για πρώτη φορά το ανεκπλήρωτο τάμα στην κόρη του.

Έτσι, η σύζυγος του Κατίνα και τα παιδιά τους ανέλαβαν τις δαπάνες και το 1994 έκτισαν ξωκλήσι Αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, εκπληρώνοντας το τάμα του Χαράλαμπου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ