Αγία Αικατερίνη

Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας (1192-1489 μ.Χ.) η Αγία Αικατερίνη ήταν ένα μικρό εκκλησάκι δίπλα από τη Μεγάλη Αυλή, όπου σύμφωνα με διάφορες ιστορικές μαρτυρίες, βρισκόταν το παλάτι της Βασίλισσας Μαργαρίτας Ντε Λουζινιάν (στο χώρο του σημερινού Α’ Δημοτικού Σχολείου και του Α’ Νηπιαγωγείου). Όταν καταστράφηκε ο χώρος από τους Μαμελούκους το 1425 μ.Χ., μαζί καταστράφηκε και το ξωκκλήσι. Αργότερα, ένα μικρό κτίσμα κάλυπτε μόνο την εικόνα της αγίας. Το 1946 στεγάστηκε το ιερό και το 1950 συμπληρώθηκε ολόκληρο το ξωκλήσι. Το έτος 1998 κατεδαφίστηκε το εκκλησάκι και στη θέση του κτίστηκε το ξωκκλήσι που υπάρχει σήμερα, δίπλα από το Μνημείο Ηρώων.

Η Αγία Αικατερίνη ή Αγια-Κατερίνα, όπως τη γνωρίζουν και την ονομάζουν οι Αραδιππιώτες, είναι, παραδοσιακά, ένα από τα αγαπημένα ξωκκλήσια των κατοίκων, όπου μπορούν εύκολα να καταφεύγουν επειδή βρίσκεται στο κέντρο της κοινότητας. Με το ξωκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης συνδεόταν ιδιαίτερα ο όσιος Σάββας ο Σταυροβουνιώτης (1909-1985).

Η μνήμη της Αγίας Αικατερίνης τιμάται στις 25 Νοεμβρίου και στην καθιερωμένη λειτουργία παρίσταται πλήθος πιστών, ενώ γίνεται και μικρό πανηγύρι. Το ξωκκλήσι αποτελεί συχνά χώρο οργανωμένων εκπαιδευτικών επισκέψεων των μαθητών των γειτονικών σχολείων.