Αγία Μαύρα και Άγιος Τιμόθεος

Το εξωκλήσι βρίσκεται στα βόρεια της Αραδίππου, στην κατοικημένη περιοχή, στη συμβολή των οδών Παύλου Μελά και Αγίας Μαύρης. Χτίστηκε το 1987. Η ιστορία της ανέγερσης του πάει πολλά χρόνια πίσω. Η ηλικιωμένη γιαγιά Περσεφόνη Αλεξάνδρου, που έχει το σπίτι της πολύ κοντά στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι, διηγόταν πως στη θέση αυτή συχνά έβλεπε μία μελαμψή καλόγρια. Μάλιστα, σύμφωνα με την αφήγηση της, η καλόγρια της έλεγε ότι σε εκείνη τη θέση θα της χτίσουν “το σπίτι της”. Την παρότρυνε επίσης να κάνει λειτουργία εκεί, για να θεραπευθεί από τις ασθένειες της. Όταν η γιαγιά τη ρωτούσε ποια ήταν, της απαντούσε: «Είμαι η αραπίνα, η Αγία Μαύρα». Η γιαγιά Περσεφόνη φρόντισε και έφερε στο σπίτι της μία εικόνα της Αγίας και πολύς κόσμος που έμαθε γεγονός πήγαινε να προσκυνήσει.

Όλοι στην Αραδίππου έμαθαν την πιο πάνω ιστορία, όπως και η Χρυσή Αβραάμ, που την άκουσε από την ίδια τη γειτόνισσα της, τη γιαγιά Περσεφόνη. Έτσι μετά από έξι αποβολές παιδιών και ενώ κυοφορούσε πάλι, επικαλέστηκε τη βοήθεια της Αγίας. Η Αγία Μαύρα την επισκέφτηκε σε όραμα ως καλόγρια κρατώντας σταυρό στο δεξί χέρι και της φανέρωσε ποια ήταν. Μάλιστα, τη διαβεβαίωσε ότι θα κρατήσει και θα γεννήσει καλά το πρώτο της παιδί, όπως και έγινε. Ακολούθησαν και άλλα παιδιά στην οικογένεια.

Το 1987 έφτασε το πλήρωμα του χρόνου ώστε η Χρυσή να εκπληρώσει το τάμα της. Η οικογένεια Αβραάμ και Χρυσής Αβραάμ ανέλαβε τις δαπάνες ανέγερσης της μικρής εκκλησίας σε ιδιόκτητη γη, στο σημείο όπου η Αγία φανερωνόταν στη γιαγιά Περσεφόνη. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Αγία Μαύρα και τον σύζυγό της Άγιο Τιμόθεο. Πανηγυρίζει στις 3 Μαΐου.