Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνα (Παλαιοημερολογιτών)

Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα κτίστηκε μέσα σε δύο χρόνια (1963-1965) με πρωτοβουλία των κατοίκων της Αραδίππου που ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο. Το οικόπεδο δώρισε η Ανδριανή Κουρούγιαννη, με την παράκληση η εκκλησία να είναι αφιερωμένη στον Άγιο Σπυρίδωνα, στη μνήμη του συζύγου της, Σπύρου Παπαχαραλάμπους, ο οποίος είχε σκοτωθεί το 1953 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ο ναός βρίσκεται στο κέντρο της Αραδίππου, κοντά στο Α’ Δημοτικό Σχολείο (δυτικά) και αποτελεί το κέντρο της θρησκευτικής ζωής και της λατρείας των παλαιοημερολογιτών.

Γιορτάζει κάθε χρόνο στις 12 Δεκεμβρίου (με το παλαιό ημερολόγιο), εορτή του Αγίου Σπυρίδωνα, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς Κύπριους αγίους, με μεγάλη εκκλησιαστική και θαυματουργή δράση. Ήταν ο πρώτος επίσκοπος Τριμυθούντος (4ος αιώνας μ.Χ.) και είχε λάβει μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε το 325 μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας. Η Επισκοπή Τριμυθούντος βρισκόταν στην κατεχόμενη Τρεμετουσιά, όπου λειτουργούσε επίσης από τον 18ο αιώνα, μεγάλο μοναστήρι, αφιερωμένο στον Άγιο Σπυρίδωνα, το οποίο από το 1974 στενάζει, μαζί με όλα τα κατεχόμενα μέρη μας, κάτω από την μπότα του τοπυρκικού Αττίλα.

Το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα φυλάσσεται στην Κέρκυρα σε ασημένια λάρνακα του 19ου αιώνα και αποτελεί ιερό κειμήλιο του ναού και σημείο αναφορας της θρησκευτικής πίστης των Κερκυραίων. Απότμημα του ιερού λειψάνου του Αγίου βρίσκεται στην Λαύρα Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρούπολυς και άλλο στον Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας.

Με την ευκαιρία της γιορτής του αγίου, διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Αραδίππου μικρή πανήγυρη.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ