Ιερός Ναός Αγίου Φανουρίου

Η εκκλησία του Αγίου Φανουρίου βρίσκεται δίπλα από το Γυμνάσιο Αραδίππου στα νοτιοανατολικά της κοινότητας και εγκαινιάστηκε το 1996. Ο ναός έχει χωρητικότητα 700 καθημένων και είναι βυζαντινού ρυθμού, πεντάτρουλος με δυο καμπαναριά, κατά τα πρότυπα των ναών του Μυστρά. Διαθέτει δυο παρεκκλήσια (του Αγίου Στυλιανού και του Αγίου Νεκταρίου), πρόναο, αποθήκες και μεγάλο χώρο στάθμευσης. Η τοπιοτέχνηση της δυτικής αυλής περιλαμβάνει κρήνη και πλακόστρωτους διαδρόμους. Στον περίβολο του ναού βρίσκεται, επίσης και το Πνευματικό Κέντρο «Άγιος Φανούριος».

Η Ερανική Επιτροπή για την ανέγερση του ιερού ναού του Αγίου Φανουρίου συστάθηκε την 1η Ιουλίου 1988. Πρόεδρος ήταν ο Ανδρέας Νεοφύτου, τότε πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίου Λουκά, γραμματέας ο Κυριάκος Τηλεμάχου, που πλαισιωνόταν από μία πολυμελή ομάδα στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν ο κοινοτάρχης Παντελής Παντελούρης, ο Ζαχαρίας Συμεού, ο Χρίστος Σκουρουμούνης, ο Μιχαλάκης Ερωτοκρίτου και πολλοί άλλοι. Οι κυριότερες δραστηριότητες της επιτροπής είχαν σχέση με την εξασφάλιση της γης, τη συγκέντρωση χρημάτων, την εκπόνηση σχεδίων και την ανέγερση του ναού. Μεγάλη ήταν η βοήθεια από την εκκλησία του Αποστόλου Λουκά Αραδίππου (380.000 λίρες) και από τη Μητρόπολη Κιτίου, που διέθετε το ποσό των 2.000 λιρών κάθε χρόνο για όσο θα διαρκούσε η ανέγερση του ναού. Ο Δήμος Αραδίππου, η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Αραδίππου και οι πιστοί στήριξαν οικονομικά τις προσπάθειες για το κτίσιμο της Εκκλησίας. Η εκκλησία αφιερώθηκε στον Άγιο Φανούριο, μετά από παράκληση ενός από τους δωρητές της γης και έγκριση του αιτήματος από τον Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο. Τεμάχια γης πρόσφεραν ο Πέτρος Αλαμπρίτης και η οικογένεια Δημητράκη και Παναγιώτας Νεοκλέους. Μεγάλο μέρος της γης αγοράστηκε από άλλους ιδιοκτήτες.

Τα ολοκληρωμένα αρχιτεκτονικά σχέδια παρουσιάστηκαν τον Μάιο του 1991, από τον αρχιτέκτονα π. Ανδρέα  Βορκά και υπογράφηκαν το 1992. Την ανέγερση του ναού ανέλαβε κατόπιν διαγωνισμού ο Θεόδουλος Κάππελος, εργολάβος οικοδομών, σε συνεργασία με τον Θεόδωρο Αλαμπρίτη και τον Κυριάκο Βασιλείου. Τελικά, το έργο αποπερατώθηκε σε τέσσερα χρόνια (1996).

Η μνήμη του Αγίου Φανουρίου γιορτάζεται την 27η Αυγούστου. Κάθε χρόνο, με την ευκαιρία της γιορτής του αγίου, στον προαύλιο χώρο και τους περιβάλλοντες τον ναό δρόμους πραγματοποιείται μεγάλη πανήγυρη, που προσελκύει πλήθος προσκυνητών και μικροπωλητών. Έχει καθιερωθεί επίσης τα τελευταία χρόνια και διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Όμιλο Ομόνοια Αραδίππου μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση, στο πλαίσιο της πανήγυρης του Αγίου Φανουρίου.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ: ΕΥΜΕΝΙΟΣ ΣΙΗΠΠΗΣ

ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ: ΠΑΥΛΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ: ΣΥΜΕΩΝ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ